Mazurek figowy
Składniki:
- mąka krupczatka [300 g]
- masło [200 g]
- cukier puder [100 g]
- żółtko z jajka [3 szt.] (gotowane)
- cukier waniliowy [1 szt.]
- figi [250 g] (suszone)
- cukier [250 g]
- woda [0.5 szklanki]
- cytryna [2 szt.]
- skórka z pomarańczy [50 g] (kandyzowana)
- orzechy włoskie [100 g]
- czekolada gorzka (do dekoracji)
- migdały (do dekoracji)
Przygotowanie:
Szybko zagniatamy kruche ciasto z mąki, wystudzonych żółtek przetartych przez sito lub startych na drobnej tarce, cukru pudru, cukru waniliowego i masła. Schładzamy w lodówce ok. pół godziny, następnie pieczemy na złoty kolor w formie do mazurków. Studzimy, delikatnie wyjmujemy.
Kiedy ciasto się piecze, zabieramy się za masę: suszone figi i cytryny (pozbawione pestek, ale ze skórką) przepuszczamy przez maszynkę. Orzech siekamy. Z wody i cukru gotujemy syrop do momentu, aż z łyżki zanurzonej w syropie za kroplą pociągnie się lukrowa "nitka". Wtedy wrzucamy figi, cytryny , skórkę pomarańczową i orzechy. Całość smażymy 2 - 3 minuty. Czekamy, aż nieco ostygnie, wykładamy na spód mazurkowy, dekorujemy migdałami i czekoladą.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: dietetyczne spaghetti carbonara
Komentarze
Na te święta chyba już nie wypróbuję, ale kiedyś zrobię na pewno!