Mazurek kajmakowy
Składniki:
- mąka krupczatka [300 g]
- masło [200 g]
- cukier puder [100 g]
- żółtko z jajka [3 szt.] (gotowane)
- cukier waniliowy [1 op.]
- mleko [0.5 l]
- cukier [400 g]
- masło [100 g]
- wanilia [0.5 szt.] (laska)
Przygotowanie:
Nastawiamy masę kajmakową: pół litra mleka z 400 g cukru i wanilią wyskrobaną z laski gotujemy na wolnym ogniu kilka godzin, mieszając i nie dopuszczając do wykipienia tak długo, aż masa zgęstnieje. Jeżeli kropla przeniesiona na spodeczek dość szybko zastyga, przyjmujemy, że jest dobrze. To jest najbardziej pracochłonna część mazurka, ale żadna masa z puszki nie odda tego smaku! Do gorącej masy dodajemy 100g masła, mieszamy, aż składniki się ładnie połączą.
W międzyczasie wykorzystujemy do mieszania gotującego się kajmaku inną siłę roboczą (mężą, dziecko itp.) i szybko zagniatamy kruche ciasto z mąki, wcześniej ugotowanych, wystudzonych i przetartych przez sito żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i masła. Chłodzimy pół godziny w lodówce, pieczemy na złoty kolor w formie na mazurki, lub na zwykłej blaszce, ale wtedy musimy zrobić ozdobny rant. Studzimy, delikatnie wyjmujemy z formy mazurkowej lub zostawiamy na blaszce.
Wylewamy na nasz mazurek jeszcze ciepłą masę kajmakową i popuszczamy wodze fantazji zdobiąc go po wystudzeniu dowolnymi technikami i składnikami. Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cytrynowy dip do grilla
Komentarze