Mazurek
Składniki:
- mąka [0.5 szklanki]
- cukier brązowy [150 g]
- masło [50 g]
- białko z jajka [4 szt.]
- czekolada gorzka [100 g]
- kakao [5 łyżek]
- suszone śliwki [200 g]
- orzechy włoskie [50 g]
- imbir [1 szczypta] (mielony)
- koniak [5 łyżek]
- woda [100 ml]
Przygotowanie:
Kroimy śliwki w paseczki, zalewamy koniakiem, odstawiamy na pół godziny. Połamaną czekoladę, masło, kakao, imbir, 100g cukru i 100ml wody podgrzewamy w rondelku mieszając, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Białka z pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie acz stanowczo mieszamy ją z przesianą mąką, posiekanymi orzechami i wystudzoną masą czekoladową. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy ok. 25 cm lub do innej formy podobnych gabarytów, rozkładamy na nim odsączone z koniaku śliwki ( koniaku nie wypijać, przyda się jeszcze!), pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu skrapiamy koniaczkiem niewypitym uprzednio, zdobimy w stylu dowolnym.
Może niezbyt efektowny z wyglądu, ale jak smakuje!!!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: walijski chlebek owocowy
Komentarze