Sernik waniliowy z nutą cytrynową
Składniki:
- mąka pszenna [25 dag] (ciasto kruche)
- margaryna [10 dag] (ciasto kruche (użyłam Kasi))
- cukier [7 dag] (ciasto kruche)
- wanilia [0.5 ] (laski, ciasto kruche)
- jajka [1 szt.] (ciasto kruche)
- sól [1 szczypta] (ciasto kruche)
- ser twarogowy [70 dag] (z wiadereczka, masa serowa)
- margaryna [10 dag] (masa serowa (użyłam Kasi))
- cukier puder [15 dag] (masa serowa)
- cukier waniliowy [16 dag] (masa serowa)
- budyń waniliowy [1 op.] (masa serowa)
- wanilia [0.5 ] (laski, masa serowa)
- jajka [4 szt.] (masa serowa)
- skórka z cytryny [1 szt.] (z 1 cytryny, masa serowa)
- skórka z pomarańczy [1 łyżeczka] (w syropie, masa serowa)
Przygotowanie:
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy, siekamy z margaryną, cukrem, solą i wanilią. Wbijamy jajo i zganiatamy ciasto.Ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy tworząc 4-5 cm brzeg (nieteflonową tortownicę należy natłuścić i obsypać bułką tartą). Wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ser i włączamy piekarnik na 170-175 stopni C.
Ser: Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Jaja rozbijamy, dodajemy do po jednym żółtku, cały czas ubijając.Gdy dodamy wszystkie żółtka i uzyskamy kremową, puszysta masę, możemy dodawać po 1 łyżce sera, cały czas ucierając.
Gdy dodamy ser, należy wsypać proszek budyniowy (dalej ubijać). Następnie dodajemy skórkę z cytryny (najpierw cytrynę sparzyć warzątkiem!) i skórkę pomarańczową oraz wanilię. Białka z jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do sera, cały czas ostrożnie mieszając (nie ubijać!).
Gdy masa będzie jednolita, wylewamy ją na kruche ciasto. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 50-60 minut, bez termoobiegu, aż wierzch ciasta się zrumieni lub do tzw. suchego patyczka.
Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i pozostawiamy w nim sernik na kilkanaście minut.
Przed podaniem można posypać wystygnięty sernik cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik na zimno
Komentarze