Nieserowy sernik :)
Składniki:
- cukier [1.5 szklanki]
- mąka [3 szklanki]
- jajka [5 szt.]
- margaryna [250 g]
- proszek do pieczenia [15 g] (jedno małe opakowanie)
- budyń waniliowy [2 op.]
- cukier waniliowy [1 op.] (Dr Oetker XXL)
- śmietana [1200 g] (18%)
- kakao [3 łyżki]
Przygotowanie:
Wyrabiamy kruche ciasto (zużywamy mąkę, cukier - pół szklanki, 5 żółtek, margarynę, proszek do pieczenia) - jeśli jest za sypkie możemy poratować się łyżką śmietany (albo dwiema ;)). Po wyrobieniu dzielimy na 3 części:
1/3 zostawiamy, a pozostałe 2/3 mieszamy z kakao i wyrabiamy ponownie. Oba ciacha chłodzimy w lodówce koło godzinki.
Formę wykładamy papierem i układamy na całym spodzie ciemne ciasto (można je po wyjęciu rozwałkować i ułożyć w formie). Znów chowamy do lodówki, ponieważ weźmiemy się za przygotowanie masy...
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę (robiąc oczywiście test nad głową - chyba najfajniejszy etap :D). Dodajemy oba rodzaje cukru i chwilę miksujemy. Po chwili dorzucamy jeszcze budynie (na sucho!) i miksujemy, miksujemy... jak już nam się znudzi, to do powstałej masy dodajemy delikatnie śmietany mieszając wszystko łyżką. Kiedy wszystko już nam się ładnie połączy wylewamy na masę, która czeka na nas w lodówce. Jasne ciasto ścieramy na tarce nad całą formą, żeby zrobiła nam się apetyczna kruszonka :)
Pieczemy około 70-80 minut w 170-180 stopniach - tak, żeby góra ładnie się zarumieniła (ale patyczek nie powinien być całkiem suchy).
Smacznego! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik na zimno
Komentarze