wielkanocna babka dla zapracowanych
Składniki:
- czekolada gorzka [200 g]
- masło [200 g]
- cukier [1 szklanka] (może być brązowy)
- bułka tarta [1 szklanka]
- mleko [1 szklanka]
- jajka [4 szt.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cukier waniliowy [1 op.]
- rodzynki [3 łyżki]
- orzechy włoskie [3 łyżki] (lub inne)
- czekolada gorzka [100 g] (polewa)
- masło [2 łyżki] (polewa)
Przygotowanie:
czekoladę roztopić z masłem. pozostałe składniki (oprócz bakalii) dać do miski, wlać roztopioną czekoladę z masłem. wyrabiać mikserem 2min. dodać bakalie, wymieszać łyżką. wlać do silikonowej lub szklanej żaroodpornej formy. piec w kuchence mikrofalowej 9 min na najwyższej mocy( jeżeli moc nie przewyższa 800 W, piec 13 min).
po upieczeniu wyłożyć na talerz. przygotować polewę: roztopić masło z czekoladą. polać ciasto, udekorować dowolnie.
ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe i błyskawiczne. w każdej chwili można przygotować dodatkową porcję.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: enchiladas z kurczakiem
Komentarze