Mazurek Makowo - kokosowy
Składniki:
- białko z jajka [10 szt.]
- cukier [1 szklanka]
- margaryna [0.5 kostki]
- mąka [1 szklanka]
- mak [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [0.5 op.]
- mleko [2 szklanki]
- masło [1 kostka]
- mąka krupczatka [3 łyżki]
- kokos [8 łyżek]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- cukier puder [1 szklanka]
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem ,ciągle mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę,mąkę zmieszaną z proszkiem,i suchy mak. Wymieszać -piec w 180 stopni około 30-40 minut.
Do jednej szklanki mleka wsypać kokos i mąke krupczatkę i wymieszać.Drugą zagotować i wlać mleko z wiórkami i mąką.Ogrzewać aż zgęstnieje cały czas mieszając -ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem - porcjami dodawać ugotowaną masę ,cały czas ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto przekroić przełożyć masą .Dekorować według uznania ( kremem , lukrem i ozdobami świątecznymi )
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś faszerowany
Komentarze