Babka wielkanocna
Składniki:
- mąka [1 szklanka]
- mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]
- margaryna [250 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cukier [1 szklanka]
- jajka [4 szt.]
- kakao [2 łyżki]
- płatki migdałów [1 op.]
- olej [1 szt.]
- bułka tarta [1 szt.]
- polewa czekoladowa [1 op.]
Przygotowanie:
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy dodajemy do masy jajecznej,cały czas miksując, następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy.
Margarynę rozstapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy.
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180 stopni.
Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: faworki
Komentarze