Tarta z czereśniami
Składniki:
- mÄ…ka [250 g]
- masło [125 g]
- cukier [75 g]
- jajka [1 szt.]
- sól [1 szczypta]
- czereśnie [0.5 kg]
- cukier puder [2 łyżeczki]
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko.
2. Stopniowo dodawać mąkę i sól zagniatając ciasto.
3. Wstawić na ok. 1 godz do lodówki.
4. Z czereśni usunąć pestki.
5. Piekarnik nastawić na 150 stopni.
6. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
7. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Połówki czereśni włożyć do środka i posypać cukrem pudrem.
8. Piec ok. 30 min.
Polecany film:
Tarta z figami i kozim serem FB
Komentarze