Baranek wielkanocny
Składniki:
- mąka [0.5 kg]
- drożdże [7 g] (instant)
- jajka [2 szt.]
- cukier [5 łyżek]
- woda [1 szklanka] (letnia)
- masło [5 dag] (1/4 kostki)
- sól
- Lukier
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto drożdżowe z mąki , drożdży, cukru i jajka, wody. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz roztopione, ostudzone masło.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na ok. godzinę aby wyrosło.
Następnie formujemy baranka z kulek.
Odczekujemy 10 minut i smarujemy rozmąconym jajkiem,
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Studzimy na kratce, dekorujemy wg uznania.
Muszę poćwiczyć lukrowanie:)
Przepis zaczerpnięty w 2009 roku z Galerii Potraw
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: duszony szpinak z ciecierzycą
Komentarze
Latwo sie robi i jest smaczny. Moj synek byl zachwycony