Pełnoziarnista Wielkanocna Babka Piaskowa
Składniki:
- mąka pszenna (pełnoziarnista, 1 szklanka)
- mąka ziemniaczana (1 szklanka)
- cukier puder (1,5 szklanki)
- jajka (5 sztuk)
- proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
- margaryna (25 dag)
- aromat arakowy do ciast
- cynamon (kakao, cukier puder - do posypania)
- tłuszcz (i bułka tarta do formy)
Przygotowanie:
1. Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, nie przestając ubijać.
3. Kiedy masa jest już puszysta, dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy roztopioną, gorącą margarynę.
5. Dodajemy esencję arakową (zwracamy uwagę na jaką ilość mąki przeznaczona jest buteleczka i wlewamy odpowiednią ilość :)) i lekko wszystko ubijamy.
6. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 50 minut lub nieco dłużej.
8. Po upieczeniu, ostudzeniu i wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem, kakao i cynamonem.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierś z kurczaka po marokańsku
Komentarze