Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
Składniki:
- jajka [2 szt.] (Ciasto)
- kakao [2 łyżeczki] (Polewa)
- mąka pszenna [40 dag] (ciasto)
- cukier puder [15 dag] (ciasto)
- miód [5 łyżeczek] (ciasto)
- soda oczyszczona [1 łyżeczka] (ciasto)
- masło [5 dag] (ciasto)
- cukier puder [15 dag] (nadzienie)
- masło [20 dag] (nadzienie)
- żółtko z jajka [2 szt.] (nadzienie)
- mleko [1.5 szklanki] (nadzienie)
- szafran [1 op.] (nadzienie)
- kasza manna [6 łyżek] (grysik, nadzienie)
- powidła [0.5 szklanki] (śliwkowe, nadzienie)
- masło [10 dag] (polewa)
- mleko [3 łyżki] (polewa)
- cukier [4 łyżki] (polewa)
- migdały [20 szt.] (ozdoba)
- rodzynki [0.5 szklanki] (ozdoba)
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło i miód należy stopić w garczku i przestudzić. Mąkę z sodą, cukier puder, jajka i miód z masłem wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części. Pieczemy w blaszcze o wymiarach 40 cm x 25 cm po 15 minut w 200 stopniach C.
Nadzienie:
Pół szklanki mleka podgrzewamy i odstrawiamy na pol godziny mocząc w nim szafran. Do mleka z szfranem dodajemy szklanke mleka i gotujemy na nim grysik, bardzo szybko robi się z niego gęsta masa, po zdjęciu z ognia od razu go schładzamy. Masło, żółtka i cukier ucieramy, a następnie dodajemy grysik dalej ucierając. Jeden z placków smarujemy powidłami, a następnie masą grysikową i przykrywamy drugim plackiemm.
Wykańczanie:
Roztapiamy masło z mlekiem i dodajemy cukier oraz kakao. Dynamicznie mieszamy do pojawienia się gęstych bąbelków i zgęsnienia czekolady. Smarujemy nią górny placek mazurka i ozdabiamy migdałami oraz rodzynkami.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczaka
Komentarze