Babeczki w skorupkach
Składniki:
- mąka [100 g]
- masło [100 g]
- cukier [100 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- advocat [4 łyżki]
- jajka [3 ]
- jajka [14 ] (skorupki od jajek)
Przygotowanie:
Przygotować 14 skorupek do napełnienia: W jajkach wywiercić niewielki otwór i wylać przez niego jajko. Jeśli nie chce wyjść - pogrzebać wykałaczką i naruszyć żółtko - powinno pomóc. Jajka opłukać pod zimną wodą, a następnie włożyć na pół godziny do roztworu z solą (do wrzątku dodać duuuużo soli). Wyjąć i znów opłukać pod zimną wodą. Wytrzeć do sucha i zostawić jaja, żeby wyciekła z nich reszta wody.
Do każdej ze skorupki wlać trochę oleju i zakręcić, tak, żeby olej pokrył jej ścianki. Nadmiar oleju wylać.
Na blasze ułożyć pogniecioną folię aluminiową i na niej ustawić jajka. Można się też pobawić i do każdego jajka utworzyć osobny aluminiowy pierścień, ale tak jest szybciej :)
Masło utrzeć z cukrem. Wbić do niego jajka i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksować. Dalej miksując na koniec dodać advocat.
Napełnić ciastem szprycę i wypełnić skorupki do około 1/2-2/3 wysokości. Podczas pieczenia trochę ciasta może wyciec - po upieczeniu ten nadmiar należy odciąć.
Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.
Wyjąć, ostudzić, odciąć nadmiar ciasta i dla lepszego efektu - obrać skorupki do połowy wysokości.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze