Wielkanocne koszyczki z niespodzianką
Składniki:
- mąka pszenna [0.5 kg]
- cukier [0.5 szklanki]
- jajka [2 szt.]
- margaryna [125 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- śmietana [2 łyżki] (12%)
- cukier waniliowy [1 op.] (opcjonalnie)
- jabłka (jako nadzienie, może być dowolne)
Przygotowanie:
Nadzienie:
Dowolne ulubione nadzienie domowników/gości. Ja dałam pokrojone i lekko przesmażone z cukrem jabłka (jak na jabłecznik) i troszkę gotowej mieszanki keksowej Bakalland (głównie rodzynki i kandyzowane owoce).
Koszyczki/saszetki można wypełnić m.in. makiem (jak do makowca), gęstym serem (jak do sernika), masą orzechową, masą marcepanową, nutellą, samymi bakaliami, owocami, konfiturą - pełna dowolność, ważne, aby nadzienie nie było zbyt mokre lub płynne.
Mąkę, cukier, jajka, margarynę, śmietanę zagniatamy na stolnicy. W razie potrzeby dodać więcej śmietany lub dosypać mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy (np. salaterką) kółka o średnicy ok. 10-12 cm Na środku kładziemy nadzienie, unosimy brzegi ciasta i zlepiamy łącząc ciasto do środka, tworząc koszyczek/saszetkę. (Można posmarować je żółtkiem, ale nie jest to konieczne). Pieczemy do zrumienienia w temp. ok. 180 st.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cytrynowy dip do grilla
Komentarze