Sernik cytrynowy pod bezową kołderką
Składniki:
- mÄ…ka krupczatka [2 szklanki]
- margaryna [250 g]
- cukier puder [1 szklanka]
- żółtko z jajka [5 szt.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- ser twarogowy [1 kg] (sernikowy trzykrotnie mielony,gotowy)
- masło [250 g] (naturalne)
- jajka [6 szt.]
- budyń śmietankowy [1 op.]
- cukier [1 szklanka] (drobny)
- cytryna [1 szt.]
- cukier waniliowy [1 op.]
- białko z jajka [5 szt.] (te co pozostaną od żółtek do ciasta)
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: make krupczatkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, żółtka i cukier puder - zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 35min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do sernika, dno i boki, ponakłuwać widelcem - wstawić do rozgrzanego na 170C piekarnika, piec 10min.
Przygotować masę serowa: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać gotowy ser na sernika, budyń, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z połowy cytryny - dokładnie zmiksować, dodać piane z białek i delikatnie wymieszać wszystko na jednolitą masę -wyłożyć na podpieczone ciasto i piec 35min w temperaturze 170C.
Białka (5 szt,te co pozostaną po żółtkach do ciasta ) ubić na sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy - pianę wyłożyć na ciasto, wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 25-30min. aż beza zazłoci się. Ostudzić ciasto.
SMACZNEGO!!!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierś z kurczaka po marokańsku
Komentarze