Babka waniliowa
autor: 10259906bbc187a7f1f66e0fc65065b8c8368e69,
kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano:
2011-04-25
Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- jajka [6 szt.]
- cukier waniliowy [1 op.]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- olej rzepakowy [100 ml]
- polewa czekoladowa [1 op.]
- margaryna [1 kostka] (Kasia)
Przygotowanie:
Margarynę zmiksować z cukrem, żółtkami jaj i cukrem waniliowym. Następnie dodać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i utrzeć masę na gładko. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez okolo 50 minut. Ostudzone ciasto udekorować gotową polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego ! ! !
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka ziemniaczana
Komentarze