Mazurek z konfiturą z pigwy w czekoladzie
Składniki:
- mąka pszenna [250 g]
- masło [160 g]
- cukier puder [100 g]
- żółtko z jajka [2 ]
- konfitury [250 g]
- czekolada gorzka [200 g]
- kiwi
- żurawina (suszona)
- imbir (kandyzowany)
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę, masło, cukier i żółtka połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i obłożyć wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartę formę. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Nadzienie i przybranie
Na ostudzonym cieście rozsmarować konfitury z pigwy (ja robię je sama) i zalać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Udekorować suszoną żurawiną, kandyzowanym imbirem i kiwi. Pozostawić do zastygnięcie czekolady.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: crepes Suzette
Komentarze