Pascha
Składniki:
- mleko [0.5 l]
- śmietana [250 ml] (kwaśna,18%)
- jajka [5 szt.] (całe)
- masło [1 kostka] (200 gram, można zastąpić margaryną)
- cukier [1 szklanka] (biały, kryształ)
- bakalie [2 szklanki] (suszone, pokrojone: ananas, morele, śliwki, rodzynki, żurawina)
- płatki migdałów [3 łyżki] (do posypania)
- aromat waniliowy do ciast [2 łyżki] (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Śmietanę rozbełtać z jajkami. Mleko zagotować, wlać śmietanowo-jajeczną miksturę i gotować, często mieszając, aż zrobi się twarożek (serwatka ma być przezroczysta).
Odcedzić twarożek przez gazę i dobrze wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać esencję waniliową i porcjami twarożek i ucierać, aż masa będzie gładka. Dodać pokrojone bakalie (zostawić trochę do przystrojenia) i wymieszać.
Formę (ja używałam piramidalnej salaterki) wyłożyć gazą (będzie łatwiej wydostać deser), przełożyć do niej masę, dokładnie ubijając-będzie ją łatwiej kroić i nie będzie się rozpadać-i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć na paterkę i ustroić bakaliami, posypać płatkami migdałów. Do czasu podania przechowywać w chłodnym miejscu.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: curry indyjskie
Komentarze