Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą
Składniki:
- mąka pszenna
- cukier [1 szklanka]
- mleko [1 szklanka]
- margaryna [12 dag]
- żółtko z jajka [4 szt.]
- drożdże [5 dag]
- cukier waniliowy [1 op.]
- rodzynki [5 dag]
- kandyzowana skórka pomarańczowa [5 dag]
- daktyle [5 dag]
- morele [5 dag] (suszone)
- czekolada gorzka [1 ] (tabliczka, na polewę)
- masło [1 łyżka] (na polewę)
- aromat migdałowy do ciast (na polewę)
- migdały (do ozdoby)
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ⅓ szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać rozczyn, utarte żółtka i przestudzone mleko. Zagnieść i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć we wrzątku, odcedzić). Dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, ponownie odstawić do podrośnięcia.
Piec ok. 40 minut w temp. 180st. Upieczoną i lekko wystudzoną babkę polać czekoladową polewą (czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej z odrobiną aromatu migdałowego). Ozdobić migdałami.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa serowa z grillowanymi brokułami
Komentarze