Mazurek migdałowo-porzeczkowy
Składniki:
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- bułka tarta [0.5 szklanki]
- masło [0.5 kostki]
- cukier [0.5 szklanki]
- polewa czekoladowa [1 szt.]
- jajka [5 ]
- migdały [20 dag] (bez skórki, najlepiej kupić normalne, sparzyć ok 5 min we wrzątku, po czym skórka bardzo łatwo schodzi)
- pisaki cukrowe [1 op.]
- płatki migdałów (orzechy, rodzynki, co kto lubi do dekoracji)
- dżem [1 ] (porzeczkowy)
Przygotowanie:
1.)Migdały zmielić do konsystencji mąki . Dodać sodę , proszek do pieczenia i bułkę tartą.
2)W oddzielnym naczyniu masło zmiksować z 5 całymi jajami i cukrem.
Stopniowo dosypując produkty z punktu 1 do jajek miksować do uzyskania jednolitej masy.
Piec 50 minut w 180C*
Lekko ciepłe ciasto przekroić w połowie i posmarować dżemem.
Po ostygnięciu wylać polewę czekoladową i udekorować według uznania.
Smacznego ! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta al alfredo
Komentarze