Wielkanocne babeczki z białek
Składniki:
- białko z jajka [7 szt.]
- cukier [7 łyżek]
- mąka pszenna [6 łyżek]
- mąka ziemniaczana [2 łyżki]
- margaryna [12.5 dag] (lub masło)
- proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
- sok z cytryny (lub aromat cytrynowy)
- bakalie [0.5 szklanki]
- kandyzowana skórka pomarańczowa [1 łyżka]
Przygotowanie:
Masło stopić i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier; ubijać do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, sok z cytryny, kandyzowaną skórkę i masło.
Całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze około 160 stopni przez około 30 -40 minut.
Porcja wystarcza na około 10 babeczek w formie dla muf finek.
Po upieczeniu babeczki można polać dowolną polewą, lukrem i udekorować bakaliami.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pesto rosso
Komentarze