Sernik dwusmakowy, niepieczony
Składniki:
- ser biały [1 kg]
- margaryna [0.75 kostki]
- cukier [0.75 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- jajka [4 szt.]
- mleko [0.333 szklanki]
- herbatniki [1.5 op.]
- woda [5 łyżek]
- budyń waniliowy [1 op.] (lub śmietankowy)
- kakao [4 łyżki] (ciemne)
- rodzynki (bakalie)
Przygotowanie:
Wodę, cukier, cukier wanilinowy i margarynę rozpuścić w garnku, nie gotować. dodać ser, jajka i rodzynki, wymieszać. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy, podgrzać cały czas mieszając, nie dopuścić do zagotowania. Na blasze ułożyć warstwę herbatników, wylać większą część masy. Do reszty wsypać kakao i wymieszać, wyłożyć na resztę, wyrównać. Ułożyć na wierzch warstwę herbatników. po przestygnięciu, włożyć do lodówki.
PORADY:
* użyłam ostatnio sera przeznaczonego do serników. jeśli używasz "normalnego", należy go zmielić. jeśli nie przeszkadzają ci grudki w serniku, wystarczy rozgnieść widelcem.
* jeśli masa jest bardzo płynna, nie trzeba mieszać budyniu z mlekiem, można wsypać proszek. jeśli nadal jest płynna po podgrzaniu kilka minut, można wsypać drugi budyń. pamiętaj:masa musi się wylać z garnka, po włożeniu do lodówki stężeje jeszcze bardziej, więc nie przesadź z ilością budyniów ;)
* na blasze można ułożyć papier do pieczenia, łatwiej będzie wyjąć potem ciasto.
* jeśli nie lubisz rodzynek, zastąp je innymi bakaliami, lub pomiń ten punkt :)
* polecam przygotowanie domowej, czekoladowej polewy z 3 łyżek margaryny, 3 łyżek cukru, 3 łyżek ciemnego kakao i 3 łyżek mleka.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: serowy dip do grilla
Komentarze
Przepis dodany do ulubionych.