Sałatka grecka (układana warstwami)
Składniki:
- sałata lodowa [1 główka] (średniej wielkości)
- cebula czerwona [1 główka]
- ser feta [1 op.]
- zielone oliwki [1 op.]
- sos (fix) grecki [2 op.]
- ogórek zielony [1 szt.] (lub 2 małe)
- pomidory [1 szklanka] (lub 2 małe)
Przygotowanie:
Sałatkę można układać warstwami lub wymieszać składniki.
Układanie warstwami:
1) sałata
2) ogórek
3) pomidor
4) cebula
5) ser feta
6) oliwki
7) sos grecki
Liście sałaty myjemy, następnie rwiemy na kawałki i układamy na spodzie naczynia. Ogórka nie strużemy ze skórki, kroimy go wzdłuż na pół i następnie na połówki. Układamy potem na sałacie. Pomidora kroimy w kostkę (nie obierając również ze skórki), układamy kolejną warstwę. Cebulę kroimy na wiórki, kładziemy na pomidory. Ser fetę odsączamy z solanki, kroimy w kostkę i układamy jako kolejną warstwę. Około 10 pojedynczych oliwek odsączamy i kroimy w krążki, układamy na serze. Na końcu wysypujemy do szklanki 2 torebki sosu greckiego i dodajemy 9 łyżek stołowych wody i 9 łyżek oleju lub oliwy z oliwek. Sałatkę najlepiej zalać sosem zaraz przed podaniem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z mango
Komentarze