Błyskawiczny lunch na wynos
Składniki:
- makaron penne [500 g]
- groszek konserwowy [1 ] (puszka)
- kukurydza konserwowa [1 ] (puszka)
- parówki [5 szt.]
- cytryna [1 szt.]
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron wrzucam do wrzącej, mocno osolonej wody (łyżka stołowa soli) z odrobiną oliwy z oliwek. Woda musi dokładnie zalewać makaron. Przykrywam pokrywką, zakręcam gaz i zostawiam w spokoju.
Do dużego pojemnika wrzucam odsączony groszek i kukurydzę oraz parówki pokrojone w plasterki.
Makaron odcedzam w stanie bardzo al dente, zaraz jak troszkę spęcznieje i straci ostatnie oznaki surowości tj. przegryziony nie będzie miał w środku białej warstwy.
Wrzucam makaron do pojemnika, w którym czekają już na niego pozostałe składniki.
Po przekrojeniu cytrynki na pół wyciskam z niej sok, a potem łyżeczką wydłubuję resztki miąższu. Sokiem z miąższem oczywiście polewam sałatkę. Posypuję pieprzem. Mieszam. I zaraz zaczynam jeść, bo sałatka jest przepyszna. Resztę po wystygnięciu wstawiam do lodówki.
Sałatkę zabieram w szczelnym pojemniczku wszędzie tam, gdzie grozi mi mały głód:)
Polecany film:
Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć
Komentarze