Zrazy wołowe
Składniki:
- wołowina [4 plastry]
- cebula biała [2 główki]
- ogórek konserwowy [2 szt.]
- boczek wędzony [4 plastry]
- musztarda
- sól
- pieprz
- mąka
- kostka rosołowa [1 szt.]
- olej
- śmietana
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na 4 plasterki i rozbijamy na około 1 cm grubości następnie solimy i pieprzymy, smarujemy musztardą (im ostrzejsza tym lepsza). Cebule kroimy na piórka a ogórki na cienkie paseczki. Na mięso kładziemy troche cebuli, ogorka i plasterek boczku, zawijamy i spinamy wykałaczka. Mięso oprószamy mąką i smażymy na niewielkiej ilości oleju aż zbrązowieje. Dodajemy wtedy bulion z kostki rosołowej oraz resztę pokrojonej cebuli i dusimy pod przykryciem około godziny. W miedzyczasie można dodać wody jeśli jest mało. Następnie sos zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną.
Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Mi mięsko wychodzi bardzo mięciutkie aż rozpływajace się w ustach :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: serowy dip do grilla
Komentarze