Krakersy serowe (bezglutenowe)
Składniki:
- migdały [200 g]
- ser cheddar [150 g]
- masło [40 g]
- sól morska (ew.)
- przyprawy (dowolne)
Przygotowanie:
Przygotowanie jest niezwykle proste. Opiszę je jednak dokładnie.
Wpierw należy przygotować składniki.
1) masło migdałowe
W tym celu potrzebujemy zblanszować migdały, czyli zalać je wrzątkiem, zostawić na kilka minut, ew. wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem, ściągnąć z nich skórkę
(po ponownym zalaniu łatwiej odchodzi) i przepłukać zimną wodą. Następnie w blenderze mielimy migdały na masło (wpierw na wolniejszych obrotach, a gdy będą rozdrobnione można już na turbo).
2) reszta
Ser ścieramy na drobne wiórki (robię to w blenderze, cheddar jest twardym serem), a masło rozpuszczamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łyżki i schładzamy w lodówce przez ok. 15 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość od 2 do 5 mm (im cieńsze tym bardziej będą chrupkie) i za pomocą łopatki dzielimy je na kwadraty. Można teraz posypać je solą, przyprawami. Krakersy pieczemy w temp. 175 st.C przez ok. 10 minut na kolor złoto-brązowy. Schładzamy chwilę i gotowe.
Podana ilość składników wymaga 2 lub 3 blach.
Są przepyszne. Jeśli ktoś lubi czipsy lub ser, lub ser i czipsy, będzie zachwycony:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po meksykańsku
Komentarze