Krem porowo ziemniaczany
autor: Leisla,
kategoria: zupy kremy , dodano:
2011-05-22
Składniki:
- por [2 szt.] (duze)
- ziemniaki [7 szt.]
- marchew [1 szt.]
- masło [1 łyżka]
- przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- śmietana [150 ml]
- boczek wędzony [200 g]
- szczypior
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić marchew i ziemniaki na kosteczki a por na talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić por, dodać marchewke i ziemniaki i chwile smażyć mieszajac.
Zalac 1,5 litra goracej wody wraz z przyprawą warzywną, solą i pieprzem i gotować pod przykryciem pół godziny. W tym samym czasie boczek pokroić na kostke i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę zmiksować na krem i dodać śmietane oraz jeszcze gałke muszkatołową sól i pieprz do smaku.
Podawać zupę ozdobioną boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty
Komentarze