Tiramisu
Składniki:
- biszkopty
- śmietana kremówka (30%)
- serek mascarpone [250 g]
- cukier waniliowy
- cukier puder
- żółtko z jajka [3 szt.]
- likier migdałowy
- kawa [5 łyżek] (napar kawowy z 5 łyżek kawy rozpuszczalnej, zalanej gorącą wodą)
Przygotowanie:
Na dnie płaskiego naczynia układamy biszkopty (najlepiej sprawdzą się biszkopty-gurgule - te podłużne). Nasączamy je likierem i naparem kawowym (nie gorącym!).
Następnie w osobnym naczyniu ucieramy żółtka, cukier waniliowy i cukier puder. Dodajemy mascarpone i ubitą śmietanę (w zależności od zapotrzebowania na ilość masy - zmieniamy parametry na większe - osobiście musiałam dodać całą 1,5 śmietany małej).
Biszkopty smarujemy kremem, po czym nakładamy następna wartwę biszkoptów. Znowu nasączamy i znowu smarujemy kremem. Posypujemy gorzkim kakao. Chowamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej nawet na całą noc.
Smacznego!
Kochane chciałam również zauważyć, że moja ilość porcji jest tak duża, gdyż z braku innego lepszego naczynia użyłam zwykłej blaszy z piekarnika (z wyższą ścianką).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto marchewkowe
Komentarze