Składniki:
- paluszki krabowe [1 op.]
- kukurydza konserwowa [100 g] (pół puszki)
- szczypior [3 pęczki]
- makaron ryżowy [1 op.] (+-200 gram)
- jogurt naturalny [100 ml]
- majonez [2 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:
Bije rekordy popularności gdzie o niej nie wspomnę, jest sycąca i niskokaloryczna.
Do biegu:
- ryż zalewamy w misce/dużym garnku świeżo przegotowaną wodą (aż zakryje, nie łamiemy wcześniej makaronu, bo będzie burdel w kuchni, dlatego też ja to robię w misce - jest wystarczająco duża), trzymamy go w tej misce z 5 minut, po czym ostrożnie odlewamy wodę (makaron ma tendencję do uciekania) i chwytamy ostry nóż, którym szalejemy po misce z minutę, posuwistymi ruchami tnąc makaron na krótsze części.
Gotowi:
- paluszki krabowe kroimy na małe walce o szerokości do 5 mm,
- szczypiorek kroimy,
- puszkę kukurydzy otwieramy.
Start:
- wszystko mieszamy, zalewamy jogurtem i majonezem, doprawiamy do smaku.
Meta:
- jemy ciesząc się, że taki fajny przepis znalazłyśmy.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z cytrusów
Komentarze
Plus za fajnie napisany przepis