Kokosowe Laddu- słodki indyjski deser
Składniki:
- cukier puder [0.75 szklanki]
- wiórki kokosowe [3 łyżki]
- cynamon [1 szczypta]
- masło [1 kostka]
- groch [1 szklanka] (grochowe puree)
- orzechy [3 łyżki]
Przygotowanie:
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp do masła grochowe pure i smaż, cały czas mieszając. Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach.
Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką. Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia.
Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wstaw na 30 minut do lodówki. Całość można dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl - Ciasto snickers bez pieczenia
Komentarze
orzechy - włoskie !!
Co do ilości masła i cukru-to są indyjskie słodycze, to ma być słodkie, to musi być słodkie! W tym tkwi cały urok