Ciasto jogurtowe Dukan/Protal
autor: queengloria,
kategoria: ciasta ucierane, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano:
2011-06-20
Składniki:
- jajka [4 szt.]
- jogurt naturalny [300 g]
- mąka kukurydziana [4 łyżki] (czubate łyżki)
- proszek do pieczenia [1 łyżka] (płaska)
- słodzik [14 ] (sztuk - dowolna ilość)
Przygotowanie:
Wszystko razem miksujemy i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Z tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyjdzie na wysokość ok. 3-4 cm, nie opada w ogóle. Można także piec w keksówce. Smacznego.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami
Komentarze
Ale zacznijmy po kolei. Upiekłam je w keksówce, ponieważ tortownica byłaby za duża. Powierzchnia wyszła mi w jednolitym, złotawym kolorze, nie ze "skórką" jak u ciebie. Ciasto piekło się ok. 53 min, ale mam stary piekarnik, więc to musi być powód. Smak... jak każde ciasto protalowe, którego próbowałam, dominują w nim jajka i jest to wyczuwalne. Być może, jeśli skuszę się na ponowne przygotowanie, użyję o jedno mniej, żeby wypróbować różnicę w smaku. Jogurtu użyłam mojego ulubionego - zero procentowego. Konsystencja po zmiksowaniu jest rzadka. Co do słodzika - w domu był tylko w proszku i z tego co pamiętam, dodałam 3 łyżki. Nie jest to szarlotka, karpatka czy typowy sernik, ale w porównaniu z innymi ciastami light, to wypada przyzwoicie. Nie wiem jeszcze jak będzie smakowało na zimno, na razie jadłam lekko ciepłe.
Upiekłam to ciasto zgodnie z zasadami Protala, czyli ze skrobią kukurydzianą i 1. nie przypomina ciasta ze zdjęcia 2. jest zbyt lekkie, praktycznie trzeba zjeść całą blachę, żeby poczuć, że się coś zjadło
Daję 1 gwiazdkę za ładne zdjęcia, no i pewie z mąką kukurydzianą smakuje nieźle.