Sałatka ziemniaczana z chorizo
Składniki:
- ziemniaki [10 szt.] (małe)
- chorizo [1 szt.] (100-200g)
- papryka marynowana [4 szt.] (czerwona / żółta )
- cebula biała [1 szt.] (spora)
- czosnek [1 ząbek]
- koperek [1 łyżeczka] (posiekany l)
- Sos
- ocet winny [3 łyżki] (biały)
- cukier
- pieprz
- olej z pestek winogron [4 łyżki] (może być inny, wg gustu)
- musztarda [1 łyżka] (wg gustu)
Przygotowanie:
Sałatka gdzieś znaleziona w jakiejś prasie, unowocześniona przeze mnie, wg mojego gustu. :)
Na początku gotujemy ziemniaki, w mundurkach. Ja wybieram takie dość małe, zgrabne do obierania, w przepisie oryginalnym był ich 1kg, ale ja nie ważę, biorę na oko.
Potem obieramy, kroimy w kostkę. Wielkość wg gustu.
Kroimy w piórka cebulkę. Ja bardzo lubię, więc daję dużą. Drobno kroimy czosnek.
Dodajemy do nich pokrojoną w paseczki marynowaną paprykę. Czerwoną lub żółtą. Można obie. 4 takie kawałki spore, jakie są w słoikach do kupienia w każdym prawie sklepie. /Cebula się przegryzie w paprykowym occie i nie będzie taka jadowita./
Przygotowujemy sos:
do miseczki czy kubeczka wlewamy ocet, musztardę (jaką kto lubi, ja daję sarebską lub podobną), wsypujemy cukier i pieprz. Powoli dolewamy olej, cały czas mieszając. Dzięki temu uzyskamy gładką konsystencję, olej połączy się z resztą składników i nie będzie rozwarstwiał sosu.
Chorizo kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na patelni, bez tłuszczu. Z kiełbasy wytopi się trochę czerwonego tłuszczyku, więc gdy już będzie trochę rumiana, wyjmujemy ją z patelni, a do tego tłuszczu wrzucamy pokrojone ziemniaki. Lekko je obsmażamy, albo raczej podgrzewamy. Po chwili dorzucamy gotowe ziemniaki do kiełbasy, wsypujemy cebulę z papryką i czosnkiem. Wsypujemy koperek. Zalewamy sosem.
Uwaga: danie ma dość konkretny, kwaśny smak. Jak ktoś nie lubi mocnych smaków, może odjąć łyżkę octu, albo dodać delikatniejszą musztardę i więcej cukru użyć.
Smacznego.
ps.
Danie nie wymaga smażenia. Równie dobrze można je zrobić na zimno smażąc samą kiełbasę i studząc, albo nie smażąc nic - chorizo jest jadalna na zimno. :)
Wg mnie takie podsmażone jest o wiele lepsze.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki
Komentarze
+ za to, że jest tanie i łatwe. ;D
w sumie podobny przepis, bo tutaj też jest kiełbasa i cebula, a jako pikle jest papryka. dobry przepis na grila. chociaż chorizo, to bym chyba drobniej posiekała.