Kapusta biała z ziołami na ciepło
Składniki:
- kapusta biała [1 główka] (mała)
- cebula biała [1 szt.] (średnia)
- zioła prowansalskie [2 łyżeczki]
- masło [1 łyżka]
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- ocet winny
- cukier
Przygotowanie:
Kapustę siekamy nożem, jak do surówki, w takie pasy różnej wielkości, obracając nią, by nie były zbyt duże.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy na nie pokrojoną w półpiórka cebulę. Gdy się lekko zeszkli, wrzucamy kapustę. Mieszamy, przykrywamy. /Jestem zwolennikiem jedzenia warzyw z ich witaminami, więc nie zalewam wodą i nie zlewam jej potem, jak często czytam w przepisach./ Na małym ogniu kapusta puszcza wodę i zaczyna się dusić.
Wsypuję przyprawy, dużo ziół i pieprzu ziołowego, sól, pieprz i ocet do smaku. Dodają i próbuję - każdy lubi inaczej. Na koniec szczyptę cukru dla równowagi smakowej.
Przykrywam jeszcze i duszę do miękkości, próbując od czasu do czasu.
Koniec.
Można zrobić zasmażkę. Ja nie robię, bo nie lubię zapychaczy.
Smaczne, proste i zdrowe.
Smacznego.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta al alfredo
Komentarze
Plus rowniez za zdjecie jak i czytelny opis.
Ocenie jak wyprobuje.