Fasolka szparagowa zapiekana w jajku (z patelni)
Składniki:
- fasolka szparagowa [0.7 kg] (zielona lub żółta)
- jajka
- sól [2 łyżeczki] (+/- jak kto woli)
- pieprz
- masło
Przygotowanie:
1) Fasolkę szparagową myjemy, usuwamy twarde końce.
2) Fasolkę gotujemy około 15 minut w wodzie z solą. Trzeba sprawdzić, czy są już miękkie - wszystko zależy od jakości/wieku/wielkości fasolki.
3) Odcedzamy fasolkę.
4) Na rozpuszczonym maśle, na patelni (najlepiej teflonowej) przysmażamy fasolkę, żeby skórka stała się chrupiąca. Ja smażę mniej więcej 15 minut.
5) Zalewamy całość rozmąconymi wcześniej jajkami. Smażymy z obu stron, jak omlet.
PS: Cena fasolki w sezonie: około 7-12zł.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierś z kurczaka po marokańsku
Komentarze
Ciekawy pomysł na omlet inaczej. I na przemycenie rodzinie trochę witamin, jeśli lubią jajka.
Na pewno wypróbuję na dziecku. On odwrotnie, lubi fasolkę, jajka średnio, może tak mu podejdą.