Tartaletki z truskawkami
autor: klaudens,
kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano:
2011-07-14
Składniki:
- jajka [2 szt.]
- mąka pszenna [240 g]
- proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
- cukier [70 g]
- galaretka [1 op.] (truskawkowa)
- truskawki [200 g] (około)
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Galaretkę przygotować jak na opakowaniu, odejmując ok.50ml wody.
Truskawki odszypułkować.
Wałkować ciasto, wykrajać kółka i kłaść do foremek/tartaletek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką.
Piec w 180 st.C przez ok.20min.
Po wyjęciu i ostudzeniu kłaść truskawki i zalewać galaretką.
Dla łasuchów podawać z bitą śmietaną ;)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa
Komentarze