Zupa grzybowa
autor: Gosiaczek2507,
kategoria: zupy , dodano:
2011-07-14
Składniki:
- grzyby [0.5 kg]
- masło [1 łyżka]
- mąka [1 łyżeczka]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- bulion grzybowy [1 l] (lub z warzyw (wywar))
- cebula [1 szt.] (mała)
- śmietana kremówka [0.5 szklanki]
- porto [1 ] (kieliszek)
- natka pietruszki (siekana)
- koperek (siekany)
- sól (i pieprz)
Przygotowanie:
Na maśle trzeba zeszklić drobno pokrojoną cebulę, a później trzeba wrzucić pokrojone grzyby, zwiększyć ogień i dusić 10 minut, później ją posolić i popieprzyć , zagęścić mąką zupę tak jak zasmażką, zdjąć z ognia i mieszać, wlać bulion grzybowy około ½ godziny gotować i mieszać, później wlać kieliszek porto, zmniejszyć ogień, do śmietany dodać 2 żółtka, żeby zagęścić nią zupę, zdjąć z ognia, żeby nie było grudek, dodać natkę pietruszki.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa
Komentarze