Szarlotka z papierówek
Składniki:
- margaryna [0.5 kostki]
- masło [0.5 kostki]
- jajka [5 szt.]
- mÄ…ka pszenna [0.5 ] (tortowa)
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- jabłka [1.5 kg] (papierówka,niedojrzała)
- cynamon
- cukier [2 łyżki]
- cukier [1 szklanka]
- rodzynki [10 dag]
- bułka tarta
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, masło, 0,5 szkl. cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek posiekać, szybko zagnieść, 1/5 odłożyć do zamrażarki, resztę uformować bochenek, schłodzić w lodówce.
Jabłka papierówki (najlepsze niedojrzałe) pokroić w plastry, posypać 2 łyżkami cukru, cynamonem. po kilku minutach odsączyć sok z jabłek.
Ciasto z lodówki rozwałkować, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 z termoobiegiem 15-18 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą, umytymi (nie namoczonymi) rodzynkami, wyłożyć jabłka, ubite białka z 0,5 szkl cukru, na to zamrożone ciasto utarte na tarce na dużych oczkach i do piekarnika na 25 min. temp. 170 stopni.
Można podawać na gorąco z lodami śmietankowymi. lub ubitą śmietaną. Na zimo również bardzo smaczna
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa
Komentarze