Poezja śliwkowa
autor: Biedroneczk4,
kategoria: ciasta biszkoptowe, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2011-07-18
Składniki:
- CIASTO
- jajka [6 szt.]
- mąka pszenna [0.75 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- kakao [2 łyżeczki]
- masło [1 kostka]
- Nutella [400 g] (ok. 2 słoiczki)
- alkohol (ze śliwek)
- śliwki
- suszone śliwki [40 dag]
- woda [1 szklanka]
- cukier [0.5 szklanki]
- spirytus/ wódka [0.5 szklanki]
- POLEWA
- czekolada gorzka [1 szt.]
- margaryna [0.25 kostki]
Przygotowanie:
Ciasto:
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem na końcu kakao i lekko mieszać. Piec w temp 170 stopni ok. 30-35 minut.
Śliwki:
Śliwki gotować w wodzie i cukrze przez 10 minut. Schłodzić. Dodać alkohol i odstawić na noc.
Masa:
Nutellę utrzeć z masłem zamiennie margaryną. Dodać alkohol odcedzony od śliwek.
Polewa:
Rozpuścić margarynę i czekoladę w rondelku. I ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część nałożyć masę, przykryć drugą połówką. Nałożyć drugą część masy. Udekorować śliwkami. Całość polać luźno(tworząc esy-floresy) polewą.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami
Komentarze