Pizza włoska :)
Składniki:
- drożdże [30 g]
- woda [250 ml] (ciepła)
- mąka pszenna [450 g] (typ "00" )
- sól [0.5 łyżeczki]
- oliwa [3 łyżki]
- cukier [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody i cukrem. odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, resztą wody i wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aby było gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ubijamy parę razy pięścią.
Ja dzielę ciasto na pół i wałkuję na okrągłą formę ( ze stali niebieskiej ) średnicy 30 cm. Smaruje je oliwą i sosem pomidorowym. Na to daję ser Mozarella 250 g ( twardy, naturalny - w kostce ). Na ser kładę pikantne salami, suszone pomidory, czarne oliwki.
Pieczemy ok. 23 minut w temp. 200 stopni ( bez termoobiegu ). Najpierw 11 minut na najwyższym poziomie i 12 minut na niższym ( zmniejszamy troszkę temp. ).
Z połowy ciasta wychodzi pizza na cienkim cieście, jak ktoś lubi na grubym, to bierze całe ciasto.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gulasz rybny
Komentarze
Dzieciaki rodzeństwa jak mi się zwalą na głowę to pewniakiem jest, że muszę im robić tą pizzę ;p