Kurczak z warzywami zawijany w cieście francuskim
Składniki:
- ciasto francuskie [1 op.] (użyłam z Biedronki)
- filet z kurczaka [1 szt.] (jedna większa)
- groszek zielony [1 op.] (użyłam 1/3 opakowania)
- kukurydza konserwowa [1 op.] (pól opakowaniatego małego z foliowym zamknięciem)
- fasola czerwona [1 op.] (użyłam 1/3 opakowania)
- koncentrat pomidorowy [1 op.] (malutkie opakowanie z Pudliszek albo innej firmy (widać na zdjęciu))
- papryka czerwona [1 szt.] (użyłam 1/3)
- imbir [2 łyżki] (do kurczaka i do warzyw po 1 łyżce)
- olej [1 łyżka]
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. A następnie pokroić na bardzo malutkie kawałeczki - ja użyłam nożyczek, a kawałki były wielkości groszku/kukurydzy. Do miseczki z kurczakiem dodać ok. łyżki sosu imbirowego. Wymieszać i odstawić.
Paprykę umyć i pokroić na maleńkie kawałeczki, najlepiej wielkości kukurydzy/groszku.
Kukurydzę, groszek i fasolę odcedzić. Fasolę dodatkowo opłukać i pokroić na mniejsze części (ja kroiłam na 3 części).
Włączyć piekarnik, żeby się rozgrzał na około 180 stopni.
Podsmażyć kurczaka na patelni. W między czasie odpakować ciasto francuskie i przekroić na pół. Każdą z części posmarować przecierem pomidorowym, a resztę przecieru dodać do warzyw. Dodać do nich również łyżkę sosu imbirowego. Całość wymieszać.
Gdy kurczak będzie podsmażony, dorzucić do miski z warzywami i całość wymieszać.
Całość wyłożyć na przygotowane ciasto francuskie. Zawinąć jak naleśnik. Z góry posmarować rozbełtanym jajkiem i wsadzić do piekarnika. Piec aż ciasto się ładnie zrumieni.
Można podawać samo lub przygotować do tego jakiś dodatkowy sos, którym zawijas będzie polany przed podaniem.
Smacznego!
Polecany film:
6 pysznych pomysłów na udka z kurczaka
Komentarze