Mocno czekoladowe z owocami i galaretką
Składniki:
- mleko [0.5 szklanki]
- czekolada gorzka [50 g] (70%)
- mąka pszenna [1 szklanka]
- kakao [0.5 szklanki] (gorzkie)
- proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
- soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
- jajka [1 szt.]
- cukier (2/3 szklanki)
- olej słonecznikowy [70 ml] (ok. 1/4 szklanki)
- śmietana [0.5 szklanki] (kwaśna)
- galaretka [2 szt.] (wiśniowe)
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
Ciasto jest mocno czekoladowe, lekko wilgotne, ale nie ciężkie. Słodycz czekolady przełamują owoce (w moim przypadku maliny, jagody i brzoskwinie). Szybkie i smaczne! :) No i jak ładnie wygląda... :)
Mleko podgrzać, do gorącego dodać czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać.
Jajko (w całości) utrzeć do białości, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać olej i śmietanę, zmiksować. Dodać ostudzone mleko z czekoladą, zmiksować.
Do masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować do połączenia się składników.
Przygotować tortownicę (moja miała 23 cm), przelać do niej ciasto. Piec w temp. 160 stopni przez 25-35 minut (ja piekłam 45 minut) do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
Owoce przebrać, umyć, osuszyć. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Na wystudzone ciasto ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami
Komentarze
ogolnie ciasto jest bardzo smaczne, w srodku jest wilgotne i wyglada efektownie
dodam, ze dosc mocno mi wyroslo (popekalo z wierzchu) i musialam lekko sciac, zeby nadac mu ladna forme
Iceflower, nawet nie zdawałam sobie sprawy, bo przepis podała mi koleżanka...
Sara9311, jak to ile? 2/3 szklanki, przecież pisze...