Pilaw z Azerbejdżanu
autor: La Monica,
kategoria: dania z ryżu , dodano:
2011-08-08
Składniki:
- olej [3 łyżki]
- pierś kurczaka [650 g] (lub jagnięciny, pokrojonej/go w kostkę 2,5cm)
- cebula [2 szt.] (grubo posiekane)
- kmin indyjski [1 łyżeczka] (ewentualnie można zastąpic kminkiem mielonym, choc to już inny aromat)
- ryż [200 g] (arborio, długoziarnisty lub basmati)
- przecier pomidorowy [1 łyżka]
- szafran (kilka pręcików dla aromatu)
- sok jabłkowy [100 ml] (bez cukru, lub soku z winogron)
- bulion drobiowy [850 ml] (lub wody)
- morele [115 g] (suszone, pokrojone w kosteczkę)
- rodzynki [2 łyżki]
- sól
- pieprz
- mięta [2 łyżki] (świezej, posiekanej)
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka przez około 10 minut. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 3 minuty. Gdy cebula zmięknie dodajemy kminek i ryż, smażymy aż ryż będzie przezroczysty (2-3 minuty). Mieszamy, aby tłuszcz dokładnie pokrył ziarna. Dodajemy przecier pomidorowy i szafran. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy sok z jabłek lub winogron oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Wrzucamy morele i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy 20-25 minut, aż mięso i ryż będą miękkie, a cała płyn będzie wchłonięty.
Przed podaniem posypujemy posiekaną miętą.
Podajemy. Zajadamy.
Smacznego!
Polecany film:
Labraks pieczony w soli
Komentarze