Bitki wieprzowe z pomarańczą
Składniki:
- cebula czerwona
- kotlety schabowe [4 szt.] (po 20 g każdy)
- olej [2 łyżki]
- brandy [2 łyżki]
- sok pomarańczowy [300 ml]
- gorczyca [1 łyżka] (ziaren)
- miód [1 łyżka] (płynnego)
- sos worcester [1 łyżka]
- pomarańcze [1 szt.]
- marchew [2 szt.]
- groszek zielony [15 dag] (cukrowy)
- masło [2 łyżki]
- sól (i pieprz)
Przygotowanie:
Etapy przygotowania.
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na gorącym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony, wyjąć, owinąć w folię.
Pomarańczę wyszorować, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Zalać brandy i odparować. Wlać sok pomarańczowy, dodać gorczycę, sos worcester i miód, zagotować. Do sosu włożyć plastry pomarańczy, gotować na dużym ogniu, aby powstał syrop, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i dusić ok. 15–20 minut.
Marchewki umyć, oskrobać i pokroić na plasterki. Groszek cukrowy umyć, oczyścić, końce odciąć. Marchewki włożyć do osolonego wrzątku, blanszować 4 minuty, dodać groszek cukrowy, gotować jeszcze 4 minuty, odlać, opłukać i osączyć.
Warzywa podsmażyć na gorącym maśle, przyprawić solą i pieprzem. Bitki w sosie pomarańczowym podawać z warzywami.
Polecany film:
Robert Harna - jagody goji
Komentarze