Chlebek bananowy z groszkami czekoladowymi (Chocolate Chip Banana Bread)
Składniki:
- cukier [0.75 szklanki]
- mąka [1.75 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- soda oczyszczona [0.25 łyżeczki]
- sól [0.25 łyżeczki]
- cynamon [1 łyżeczka] (płaska)
- jajka [2 szt.] (duże)
- masło [13 dag] (roztopione i schłodzone)
- banan [3 szt.] (rozgniecione, najlepsze dojrzałe)
- orzechy [1 szklanka] (posiekane, dalam włoskie, ale można dać jakiekolwiek)
- aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
- czekolada [0.5 szklanki] (groszków czekoladowych, lub posiekanej czekolady)
Przygotowanie:
Ciasto jest tak banalne, że aż trudno uwierzyć, że takie dobre. Nie ma takiej opcji żeby nie wyszło nawet największym nieudacznikom kuchennym ;) Mojemu mężowi chlebek tak posmakował że prawie cały zjadł sam. Idealnie chlebek pasuje do porannej lub/i popołudniowej kawki :)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
W jednej misce łączymy mokre składniki tj. : jaja, masło, aromat i rozgniecione banany. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą (łyżką).
W drugiej misce łączymy suche składniki tj. : przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon.
Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy wszystko, aż masa będzie jednolita (ja robiłam to drewnianą łyżką/szpatułką. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy oraz groszki czekoladowe i mieszamy aby równomiernie rozłożyły się po cieście.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 60 minut, na środkowej półce piekarnika. Dobrze jest przy około 55 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy chlebek jest już upieczony. Jeśli patyczek jest suchy, wykładamy chlebek i studzimy na kratce.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
* chlebek pieczemy w formie na chleb 23x13 cm
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasteczka owsiane
Komentarze
Smakuje super i jest super proste w przygotowaniu.
co prawda nie dodalam orzechow (wczesniej gdzies sie ulotnily) ...ale za to chlebek przyozdobilam chipsami bananowymi
wymieszalam mikserem (taki ze mnie leniuszek i nie chcialo mi sie ugniatac bananow)
bardzo szybkie i pyszne ciacho.
szybkie dlatego, ze moj piecyk ma jakis przyspieszacz i bylo gotowe w 45 minut
dzieki za fajny przepis.
Aga- orzechy można rozgnieść wałkiem do ciasta- szybciej jest
Dzięki!
Może miałam za duże banany?
Niestety muszę odjąć pół gwiazdki za zakalec, który wyszedł mi pierwszy raz w życiu.....