Szybki makaron lub ryż w sosie pomidorowo-musztardowym
Składniki:
- mięso [0.5 kg] (w zależności od upodobania, ja robiłam z wieprzową szynką)
- pomidory [2 szt.]
- ogórek gruntowy [1 szt.]
- czosnek [2 zÄ…bki]
- cebula [1 szt.]
- musztarda [2 łyżeczki] (czybate)
- keczup [2 łyżeczki]
- kostka rosołowa [1 kostka] (wołowa lub wieprzowa)
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- ryż brązowy [3 op.] (3 woreczki, zamiennie makaron z zupek chińskich)
- olej (do smażenia)
- mąka [2 łyżki] (do podbicia)
Przygotowanie:
Mięso i cebulę kroimy w kostkę. Samą cebulę wrzucamy do rozgrzanego w garnku oleju i podsmażamy na złoty kolor. Po podsmażeniu dorzucamy mięso i całość podsmażamy razem, aż mięso się nie obsmaży. Następnie doprawiamy mięso przyprawami, dodajemy pokrojone w kostkę ogórka i pomidory (wcześniej sparzone), musztardę, keczup i pokrojony czosnek. Wszystko razem dusimy pod przykryciem pół godziny.
Po tym czasie dolewamy 2 lub 3 szklanki wody i dusimy, aż do całkowitego zmięknięcia mięsa. Gdy mięso jest już dobre, rozrabiamy 2 łyżki mąki z wodą i wlewamy do sosu w celu zagęszczenia (wlewamy po trochu kontrolując gęstość).
Na końcu przyprawiamy całość jarzynką, pieprzem i solą (żeby było bardziej pikantne można użyć pieprz kajeński).
Do tego gotujemy wcześniej brązowy lub biały ryż. Wypróbowałam też makaron z zupek chińskich (zalany wodą i odcedzony, bez dodawania przypraw) i też świetnie pasuje do tego :)
Smacznego.
Polecany film:
Kolory makaronów - wywiad z Piotrem Ceranowiczem
Komentarze