Przepyszna zupa z dyni
autor: codogara,
kategoria: zupy kremy , dodano:
2011-08-30
Składniki:
- marchew [2 szt.] (duże)
- seler [1 szt.] (mały)
- dynia [700 g] (miąższu z dyni)
- ziemniaki [2 szt.] (średnie)
- woda [1 l]
- imbir (kawałek świeżego)
- sól
- pieprz
- kostka smakowa [2 szt.] (bulionowa)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kostki bulionowe i mieszamy w garnku tak by one się rozpuściły. Wszystko razem gotujemy aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy starty imbir (ok. 1 cm), sól i pieprz. Na końcu wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. Zupę można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami lub z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna
Komentarze
Zła nie była, ale dla mnie zbyt intensywnie dało się wszyczuc kostki rosołowe.