Zaskakujący gulasz z makaronem
Składniki:
- olej
- majeranek
- masło
- wołowina [30 dag]
- wieprzowina [30 dag]
- kalafior [0.5 główki]
- makaron [0.5 op.]
- marchew [2 szt.] (duże)
- fasolka szparagowa [2 ] (garści)
- wino czerwone wytrawne [2 ] (kieliszki)
- cebula [1 szt.] (duża)
- sól
- pieprz
- papryka (przyprawa) (słodka i ostra)
- czosnek [2 ząbki]
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia mięs w kostkę o bokach ok. 3 cm. Na rozgrzany olej wrzucamy osuszone papierowym ręcznikiem kawałki mięs. Po przysmażeniu na bardzo mocnym ogniu dodajemy dwie łyżki masła, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, majeranek, sproszkowane papryki oraz pieprz. Po chwili przesmażania dodajemy kieliszki wina. Dusimy parę minut (bez przykrycia) – aby alkohol wyparował. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 1 h.
Później dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew, po paru minutach wędruje do garnka fasolka. Jeśli będzie za mało płynu można dolać wody. Całość dusimy do miękkości.
6 minut przed końcem dodajemy różyczki kalafiora.
Jeśli ktoś lubi można dodać zaklepkę – ja jednak powoli od niej odchodzę.
Całość podajemy z ugotowanym makaronem (można również surowy makaron wrzucić do gulaszu, aby w nim się ugotował – wtedy powstaje prawdziwe danie jednogarnkowe).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gulasz rybny
Komentarze