Składniki:
- jajka [5 szt.] (biszkopt)
- cukier [0.75 szklanki] (biszkopt)
- mąka pszenna [0.75 szklanki] (biszkopt)
- mąka ziemniaczana [0.25 szklanki] (biszkopt)
- proszek do pieczenia (biszkopt)
- Krem:
- śmietana kremówka [2 op.] (małe)
- cukier puder [2 łyżki]
- góra tortu
- galaretka [4 szt.] (zielone - u mnie kiwi i agrestowe)
- cukierki z galaretki
Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, by lepiej się ubiły).
2. Pod koniec ubijania piany dodajemy stopniowo cukier, miksujemy dokładnie na niskich obrotach.
3. Dodajemy po kolei 5 żółtek i mieszamy łyżką delikatnie aż wszystko dokładnie się połączy.
4. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy razem, przesiewamy do jajek z cukrem. Mieszamy razem łyżką, delikatnie, aż do połączenia się składników.
5. Włączamy piekarnik, temperatura 180 stopni. Piec 30-40min.
W tym czasie przygotować galaretki - 4 galaretki zrobić jak dwie (czyli o połowę mniej wody). Ostudzić.
Ubić śmietanki z cukrem na krem.
6. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i w formie rzucamy o podłogę z wysokości ok.60cm - wydostaję się wtedy para wodna, biszkopt nie opadnie. Wstawiamy do uchylonego, wyłączonego piekarnika.
7. Po ostudzeniu przekroić i przełożyć kremem - zostawiając ok.2 łyżki na górę.
8. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę.
9. Jak galaretka stężeje to zrobić szprycą z kremem wzorek boiska.
10. W żelki wbić wykałaczki i wciskać w galaretkę.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wieniec róż z bakaliami
Komentarze
ale chyba ktoś jednego piłkarza "zwędził"