Koperty z jabłkami
autor: Isabelle_,
kategoria: ciasteczka , dodano:
2011-09-08
Składniki:
- masło [1 kostka] (200g (może być też margaryna))
- mąka [3 szklanki]
- śmietana [1 szklanka] (gęsta 18% lub 22%)
- aromat waniliowy do ciast
- jabłka (najlepiej soczyste i lekko kwaskowe)
- cukier puder
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i pokroić na kwadraciki wielkości około 5 cm.
Jabłka obrać i pokroić w spore kostki. Na każdy kwadracik układać kawałek jabłka. Zawijać brzegi ciasta do siebie - na kształt koperty.
To jakie kawałki jabłka dajemy zależy jak grube ciasto robimy i jakie duże kwadraciki. Uśmiechnięta
Ciasteczka pieczemy na zloty kolor w piekarniku. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Polecany film:
Migdałowe ciasteczka świąteczne
Komentarze