Zapiekanka - wieprzowina z paprykÄ…
autor: jaga_2001,
kategoria: zapiekanki , dodano:
2009-12-12
Składniki:
- ziemniaki [3 szt.]
- papryka marynowana (kilka kawałków)
- fasolka szparagowa konserwowa [1 szklanka]
- cebula [2 szt.]
- olej
- wieprzowina [500 g] (chuda, bez kości)
- groszek konserwowy [1 szklanka]
- sól
- majeranek
- papryka (przyprawa)
- woda
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzać, wlać oliwę lub olej. Mięso pokroić w małą kostkę, obsmażyć na gorącym tłuszczu, dodać posiekaną cebulę, posolić i przyprawić papryką do smaku. Podlać szklaną wody i dusić na małym ogniu 30-40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, przenieść do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę groszek oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Trochę posolić, wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na 45 minut.
Polecany film:
Zapiekanka z dyni
Komentarze
Nie podoba mi się to ze warzywa są z puchy....i to jeszcze później duszone w wodzie 40 min. Lepiej dodać mrożone warzywa i świeżą paprykę.
Dla mnie przepis nijaki, bez polotu.
Przypraw zbyt mało.
Daję 4 bo zdjęcie jest, opis OK i pewnie komuś posmakuje...ale według mnie ma braki "smakowe" które nie pozwalają dać 5.